De verschillende Zilvergehaltes

Als men over de zilverprijs spreekt, dan heeft men het vrijwel altijd over puur of zuiver zilver. In veel zilveren producten zit vaak een legering, waarbij zilver slechts een onderdeel is van het mengsel. Puur zilver is te slap om te gebruiken in consumentenproducten. Vaak mengt men koper of een ander metaal bij het zilver om het zilver hard genoeg te maken. Men spreekt over 3 zilvergehaltes:



Het puurste gehalte zilver is 92,5%. Men refereert hier aan als ‘Sterling’.  De resterende procenten is opgevuld met koper.

Zilvergehaltes meten

De vraag is natuurlijk: hoe puur is uw zilver? De zilvergehaltes hebben impact op de actuele waarde van het zilver. Het eerste zilvergehalte van 92.5% is het hoogste wat beschikbaar is. Wanneer het naar 100% gebracht zou worden, zou dit een slappe munt, sieraad of blok tot gevolg hebben. Zilver is van nature namelijk geen harde grondstof. Door het te mengen met bijvoorbeeld koper wordt zilver sterk zoals wij dat kennen en kan het verwerkt worden in sieraden en bestek.





Verzilverd metaal of bestek

Veel mensen denken dat ze verzilverd bestek bezitten. Een goede manier om dit testen is door met het bestek een gekookt ei te eten. Zilver geeft namelijk een chemische reactie wanneer het in contact komt met zwavel. Het slaat dan zwart uit. Wanneer u dus bestek heeft wat zilver is of lijkt, kunt u dat op deze manier testen. Na loop van tijd zal zilver ook doffer en zwarter worden vanwege de reactie met het zwavel wat in de lucht zit.  Zilver is niet magnetisch maar geleid elektriciteit wel goed. Het loont dus om te kijken of uw zilver magnetisch is, is dat het geval dan heeft u waarschijnlijk te maken met een verzilverd item.