Is beleggen in Zilver een slimme zet?

Zilver kennen we natuurlijk allemaal wel van sieraden of van bestek, maar zilver komt ook veel voor in medicijnen, elektronica en zelfs water. Het is een product dat veel gebruikt wordt, maar de verwachting is dat zilver in de loop der jaren schaarser gaat worden. De prijs van zilver zal dan stijgen. Dit is interessant voor investeerders. Wist je überhaupt dat je in zilver kan beleggen?
Beleggen in zilver
Net als andere beleggingen, fluctueert de koers van zilver ook erg. Wat je er aan kunt verdienen, is erg bepalend door vraag en aanbod. Als er weinig mensen geïnteresseerd zijn in zilver, dan daalt de prijs. Meer vraag naar zilver, zal de prijs doen verhogen. Aangezien men denkt dat zilver schaars gaat worden, is de kans groot dat de prijs van deze grondstof zal stijgen. Door te investeren in zilver, zal dat op een langere termijn een hoger rendement opleveren. Het is een populaire grondstof, dus door te investeren in zilver, beleg je ook indirect in deze grondstof.

Zilver fysiek kopen of op papier?
Vroeger was het gebruik als je wilde investeren in goud of zilver om een goud- of zilverstaaf te kopen of munten van deze grondstof. Zodra de prijs stijgt, zou je het fysieke zilver weer kunnen verkopen. Het probleem hierbij is echter dat je het zilver ergens moet opslaan. Frankfurt en Zürich kennen een btw-vrije opslagplaats. Beleggers kiezen vaak deze plaatsen uit vanwege stabiele koers en veilige plek. Je kunt ook aandelen van zilver kopen, dus dan heb je niet het fysieke product, maar je doet wel mee met de fluctuatie. Stijgt de prijs van zilver, dan profiteer je daar ook van.

Wat is de prijs van zilver?
De prijs van zilver stijgt flink. De afgelopen jaren is dat al gebleken. Beleggers verwachten dat de waarde van dit product alleen maar verder zal stijgen. Dit vanwege de vraag naar zilver voor sieraden en elektronica en het aanbod neemt juist af. Dit zorgt voor een prijsstijging. Om te weten wat zilver op dit moment waard is, moet je goed de koersen in de gaten houden. Omdat deze flink schommelt, kun je niet van één dag uit gaan. Om aan te tonen hoeveel hij gestegen is. In 2003 kon je voor 130 euro één kilo zilver kopen. In 2006 betaalde je voor één kilo bijna 400 euro. Dat is dus verdrievoudigd!

Is beleggen in zilver slim? Dat hangt er van af. De koersen schommelen flink. De verwachting is dat de prijs zal stijgen, omdat het aanbod af zal nemen. Bekijk de stijgingen en koersen uit verleden, zodat je een idee hebt op welk moment je het best zilver kunt kopen of juist verkopen.